Results 1 to 9 of 9

Thread: Quartus II V12.0 Blaster problem

  1. #1
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    St. Leonards-on-Sea, E. Sussex, UK.
    Posts
    155
    Rep Power
    1

    Default Quartus II V12.0 Blaster problem

    I've just installed Quartus II V12.0. It seems to be working OK, but I can't get my device programmed with a USB Blaster clone, which worked fine with V11.1. The Blaster isn't recognised by the V12.0 programming software. When I use Add Hardware in the Hardware Setup dialogue I get Attempted to access JTAG server - internal error code 82 occurred.
    Last edited by leon_heller; July 6th, 2012 at 11:13 AM.

  2. #2
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    2
    Rep Power
    1

    Default Re: Quartus II V12.0 Blaster problem

    I don't know if this would help you.

    I'm using the Linux version of WebEdition on a 64bit environment.
    The WebEdition version is 32 bits only, and the jtagd was looking for 64bit version which, of course, wasn't installed.

    I realized the file <altera install directory>/12.0/quartus/adm/qenv.sh is used to set up environment variables and near line 90 the following test is done:

    if test `uname -m` = "x86_64" ; then
    export QUARTUS_BIT_TYPE=64
    fi

    I commented these three lines and jtagd seems to work fine for me.


    # FIXME # FIXME # FIXME # FIXME # FIXME # FIXME
    # WORKAROUND ONLY FOR ME.
    # I commented the 3 next lines because
    # I'm using the WebEdition Version on a 64Bit
    # environment.
    # FIXME # FIXME # FIXME # FIXME # FIXME # FIXME
    #if test `uname -m` = "x86_64" ; then
    # export QUARTUS_BIT_TYPE=64
    #fi

  3. #3
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    St. Leonards-on-Sea, E. Sussex, UK.
    Posts
    155
    Rep Power
    1

    Default Re: Quartus II V12.0 Blaster problem

    Thanks. I'm using Win 7 x64.

    The main problem seems to be that I can't select the driver - if I uninstall it, unplug the Blaster and plug it in again, it immediately installs the same driver without giving me a chance to select a different one. According to the Altera instructions:

    http://www.altera.com/download/drive...ter-vista.html

    I should get the Found New Hardware dialog box, but I don't.

  4. #4
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    St. Leonards-on-Sea, E. Sussex, UK.
    Posts
    155
    Rep Power
    1

    Default Re: Quartus II V12.0 Blaster problem

    It looks as though this has something to do with it:

    http://www.alteraforum.com/forum/showthread.php?t=36416

    Anyway, I got round the problem by installing the standalone 11.1 programmer. I suppose that Altera will get round to fixing it.
    Last edited by leon_heller; July 8th, 2012 at 03:44 AM.

  5. #5
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    119
    Rep Power
    1

    Default Re: Quartus II V12.0 Blaster problem

    That was there in 11.2 and probably 11.1, which begs the question.

    Do Altera know what they are doing? Perhaps a little less cash on their funky website and a little more investment in software testing/engineering/QA would please their customers more.

    If it wasn't for the PCI express hard core then we would have dropped Altera by now. We have deemed the NIOS development tools far to unreliable for our products.

  6. #6
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Weikersheim, Germany
    Posts
    235
    Rep Power
    1

    Default Re: Quartus II V12.0 Blaster problem

    Hi,
    well they can solve this by adding a 64Bit webedition to their options. That would also overcome the 32Bit Software running under 64Bit OS (with driver issues) :-)

    Just an idea :-)

  7. #7
    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    1
    Rep Power
    1

    Default Re: Quartus II V12.0 Blaster problem

    I have the same problem with V12.0 USB-Blaster. Quartus programmer cannot see the device, Blaster. What I heard is Win7 64-bit needs to run jtagserver.exe to let V12.0 to see it.
    However, it cannot run 32-bit jtagserver. And when it run bin64/jtagserver, it lack of 64-bit tbbmalloc_proxy.dll file for it.
    Who can resolve this issue?

  8. #8
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    St. Leonards-on-Sea, E. Sussex, UK.
    Posts
    155
    Rep Power
    1

    Default Re: Quartus II V12.0 Blaster problem

    Try installing the standalone 11.1 programmer. The driver it installed fixed my USB-Blaster problem with Win7 x64 and 12.0.
    Last edited by leon_heller; July 12th, 2012 at 04:57 AM.

  9. #9
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    119
    Rep Power
    1

    Default Re: Quartus II V12.0 Blaster problem

    This is not a new issue.

    http://www.altera.com/support/kdb/so...62012_414.html

    http://alterauserforums.net/forum/sh...d.php?p=140614

    Altera seriously need to sort their act out with regards to their software.

Similar Threads

  1. Quartus II and USB Blaster
    By mona7 in forum Quartus II and EDA Tools Discussion
    Replies: 26
    Last Post: April 13th, 2012, 03:34 AM
  2. USB Blaster and Quartus II 10.0 - DE1
    By sstbrg in forum Development Kit Related
    Replies: 2
    Last Post: January 1st, 2011, 08:06 PM
  3. USB Blaster does not work on Quartus II
    By hans75 in forum Quartus II and EDA Tools Discussion
    Replies: 3
    Last Post: November 13th, 2010, 10:53 AM
  4. Quartus II Can't see the USB BLaster
    By aprado in forum Quartus II and EDA Tools Discussion
    Replies: 7
    Last Post: September 27th, 2010, 10:45 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •