Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: programmer only sees ethernet blaster, not usb blaster

  1. #1
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    4
    Rep Power
    1

    Default programmer only sees ethernet blaster, not usb blaster

    hi evryone, am a complete newbie. I run quartus II on win7 x32, but programmer only sees 'ethernet blaster' at 'add hardware', usb blaster is not present at all. There is already a usb blaster folder in the quartus II program files, indicating that it has installed. pls, i need help.

  2. #2
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    13
    Rep Power
    1

    Default Re: programmer only sees ethernet blaster, not usb blaster

    When you insert the cable into the USB, does it indicates it has found the driver? install the driver located into the altera folder. I face the same problem sometimes , closing the programmer and reopening or re-inserting the usb helps. In your case, most probably the driver is missing.

  3. #3
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    4
    Rep Power
    1

    Default Re: programmer only sees ethernet blaster, not usb blaster

    Thanks. the notifications bar does not indicate anything when the usb cable is inserted. However, I have gone to device manager, it is showing 'The drivers for this device are not installed. (Code 28)'.pls, what can i do.

  4. #4
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    13
    Rep Power
    1

    Default Re: programmer only sees ethernet blaster, not usb blaster

    Install the driver
    It will be located in altera/90(or whatever version u are using)/quartus/drivers/usb-blaster/
    it can be installed through the device manager i think.

  5. #5
    Join Date
    Aug 2017
    Posts
    3
    Rep Power
    1

    Default Re: programmer only sees ethernet blaster, not usb blaster

    Apparently there are High Priests who know the solution to this problem and will not share it with the user community. I am sick and tired of playing Quartus II Roulette to find a driver which works.

    Why is it when I finally get this working, on another day it fails again?

    Yes, I have plugged and unplugged the cable. Yes, I have reinstalled that driver. Yes, I see the USB-blaster in device manager.

    Why doesn't anyone have a REAL solution to this problem? Does anyone from Altera read this stuff? Does anyone there actually care? Do they want to sell silicon???

  6. #6
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Silicon Valley, USA
    Posts
    228
    Rep Power
    1

    Default Re: programmer only sees ethernet blaster, not usb blaster

    Quote Originally Posted by Clyde View Post
    Apparently there are High Priests who know the solution to this problem and will not share it with the user community. I am sick and tired of playing Quartus II Roulette to find a driver which works.

    Why is it when I finally get this working, on another day it fails again?

    Yes, I have plugged and unplugged the cable. Yes, I have reinstalled that driver. Yes, I see the USB-blaster in device manager.

    Why doesn't anyone have a REAL solution to this problem? Does anyone from Altera read this stuff? Does anyone there actually care? Do they want to sell silicon???
    You do realize you are responding to a 7 year old post?

    That being said, this is a USER forum, not a forum maintained by Altera/Intel employees. So expecting to get instantaneous support here, especially when you throw an attitude, is not likely.

    Are you using a true Altera stand alone USB Blaster, or an integrated one on a development board? What version(s) of Quartus are you using? What version of Windows OS?

    Does Windows report that the USB device is recognized and that the driver is installed?

    The more info you provide up front the better answers you will get to any questions you ask.

    When you just come in here with a lousy attitude you are not going to get much sympathetic help.
    Last edited by ak6dn; August 12th, 2017 at 08:34 PM.

  7. #7
    Join Date
    Aug 2017
    Posts
    3
    Rep Power
    1

    Default Re: programmer only sees ethernet blaster, not usb blaster

    Quote Originally Posted by ak6dn View Post
    You do realize you are responding to a 7 year old post?
    ...

    When you just come in here with a lousy attitude you are not going to get much sympathetic help.

    I am sorry. I threw a tantrum and it won't happen again.

    I am using two boards from Terasic and have used Quartus 9.2sp2 with Windows 7. I have a DE0 and the Cyclone V GX starter kit.

    In the past, the programmer simply worked without a hitch on the DE0 and then, after another good few sessions, it stopped working. I forget the exact error when it quit working, but now, when I try to program the part, I select the USB Blaster hardware and add it in the dialog box, but then a message about the Ethernet blaster server pops up. I don't have an ethernet server, nor an ethernet blaster.

    I have fiddled with various versions of Quartus, learning that Windows 7 support did not come until v. 10.0.

    I have tried re-installing the drivers to no avail. I managed to get the stand alone programmer for version 10.0 to work one evening, but after that, it quit like all the rest. I fail to recall exactly what steps I took to finally make the programmer be recognized and function. Following the directions to the best of my ability has failed me.

    My frustration, and I thank you if you will even consider listening to me after my rant, is that this same topic has appeared numerous times and none of the solutions seem to work.

    I am at work now and away from my hardware, but if desired, and you might indulge me, I can post a screen shot.

    Again, sorry for my childish behavior.

    Oh, I forgot to say, I have not even attempted anything with my new GX development board as I figure the problem will be the same there.
    Last edited by Clyde; August 13th, 2017 at 11:55 AM.

  8. #8
    Join Date
    Aug 2014
    Posts
    267
    Rep Power
    1

    Default Re: programmer only sees ethernet blaster, not usb blaster

    In Quartus programmer, don't click the "Add Hardware" button - that is specifically to add Ethernet blaster hardware (not to add USB blaster) and so will always bring up the Ethernet blaster screen.

    All you need to is select the USB blaster you want to use from the "Currently Selected Hardware" dropdown menu and click close.

    If your USB blaster is not showing up in the list, check that the device is showing in Device manager as installed and working. If it is missing the driver, update the driver in dev manager by selecting the option to manually specify driver, then select the "C:\altera\<version>\quartus\drivers" folder (check the include subfolders box), and windows will do the leg work to find the correct driver in that folder. If your device is installed and working but not showing in QP, make sure the "Altera JTAG Server" service is running in the windows services.

    If all else fails, try reinstalling Quartus (the JTAG server can sometimes get corrupted, full uninstall/reinstall is the best way to clean that up).

  9. #9
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Silicon Valley, USA
    Posts
    228
    Rep Power
    1

    Default Re: programmer only sees ethernet blaster, not usb blaster

    According to the Altera website, there is no legacy version 9.2sp2. Is that a typo and you really have 9.1sp2?

    That being said, that is ~really~ old (released Nov 2009). Any reason why you are using such an old version?

    I use 13.0sp1 to support my older Terasic boards (Cyclone II based) and then 16.0 for my newer Cyclone IV and V boards. Haven't moved to 16.1 or 17.0 yet because no reason to.

    I run on a Windows 7sp1 64b system and have no USB Blaster problems at all programming a DE1 and DE0-NANO boards, and using a discrete Terasic USB Blaster clone.

  10. #10
    Join Date
    Aug 2017
    Posts
    3
    Rep Power
    1

    Default Re: programmer only sees ethernet blaster, not usb blaster

    Thank you for the help. It was on target. Now I may move on and grow my skills in Verilog HDL.

    I will head back to the VHDL forum and try to help out.

    My problem(s) were all procedural with the tool.

    AK6DN, please accept my apologies.

    Clyde

Similar Threads

  1. programmer doesn't see usb blaster
    By std_logic_vector in forum Quartus II and EDA Tools Discussion
    Replies: 12
    Last Post: February 4th, 2015, 04:48 AM
  2. Quartus doesn't see USB blaster in Programmer
    By roymesi in forum Quartus II and EDA Tools Discussion
    Replies: 4
    Last Post: March 14th, 2010, 08:28 PM
  3. Can't find USB blaster in programmer (DE1)
    By roymesi in forum General Altera Discussion
    Replies: 2
    Last Post: August 17th, 2009, 11:18 AM
  4. DE1 Board detects (USB <-> Serial) instead of USB blaster
    By arizaladam in forum Development Kit Related
    Replies: 3
    Last Post: April 30th, 2008, 01:30 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •